Press "Enter" to skip to content

Ha nem csinálok semmit, nem állítanak ki – Nincs új a Nap alatt – május 1.

méret: 205 x 108 cm
technika: luminogram
évszám: 2019

2019 elején felkérést kaptam, hogy vegyek rész a Csongrádi Művésztelepen, melynek témája a méretarány volt. Nem volt semmi ötletem, kiüresedtem, nemcsináltam semmi projektet (kivéve a Vonalkázást és az azóta befejeződött Képkimérést). Frusztrált voltam mivel, az elmúlt 10 évemben nem volt olyan, hogycsak úgy legyek és még az is nyomasztott, hogy előző évben nyertem egy kiállításilehetőséget a PINCÉ-be melynek megnyitó időpontja, a művésztelep utáni hónapban volt.

Elkezdtem azon gondolkozni, hogy ha nem csinálok semmit akkor nem tudnak majdkiállítani. Amit tudtam, hogy a művésztelepen van nagyméretű (1m x 10 m-es) fotópapír és ezt mindenképpen jó lenne valamire használni, mert nem sok lehetőségem lesz ekkora anyagra dolgozni. Végül az jutott eszembe, hogy akkor tényleg nem csinálok semmit, csak kifekszek a napra a fotópapírra mozdulatlanul1 órán keresztül. A munka ünnepén, tehát május 1-én, amikor mindenki ünnepli a munkát, a munkaszüneti nappal, akkor én dolgozni fogok. A semmittevésem lesz látható, de a mozdulatlanság és a közben való gondolkodás is munka.

Édesapám mondta nekem mindig, hogy “Nincs új a Nap alatt”. Itt ez kétértelmű, mivel tényleg a Nap alatt feküdtem, illetve már vizuálisan csináltak hasonlót (elég triviális hogy ha van egy nagy fotópapírunk, akkor ráfeküdjünk).

A fotó különlegessége, hogy hívót nem használtam, így a fekete-fehér nyersanyag, lilás, szürkés árnyalatú lett.

Külön köszönet:
Donka Gergelynek, Fodor Dániel Jánosnak, Kovács Gyulának, Novák Dánielnek, Szécsényi-Nagy Lorándnak, Sztanó Zsuzsannának, Varga Dánielnek

dokumentáció: Gyuricza Mátyás