Press "Enter" to skip to content

Vonalkázás

méret – 1060 db, 21 × 29,7 cm
technika – papír, ceruza
készült – 2009-

Munkám alapja egy rajzkészség javító feladat, ahol a cél a kéz finom motorikus mozgásának fejlesztése. Egy 25 négyzetcentiméteres területet kell nagyjából 5 mm-es vonalkákkal több sorban kitölteni, úgy hogy a vonalak egyáltalán ne fedjék egymást, hanem a lehető legprecízebben illeszkedjenek egymás mellé. A ceruzát mindig azonos erővel a papírra nyomva lehet elérni a végeredményt, ami a tökéletesen egy tónusú négyzet. Ezt a feladatot először azért kezdtem el, mert kíváncsi voltam arra, hogy valóban javít-e a rajztudásomon a 3 hónapnyi vonalkázás, mint ahogy azt ígérték, vagy sem.

2009. szeptember 14-e óta ezt a gyakorlatot azóta is minden nap megismétlem. A feladat eredményes kivitelezése eddig még nem sikerült. annak érdekében, hogy megtudjam célra vezető lehet-e egyáltalán egy ilyen módszer, úgy döntöttem mindaddig abba sem hagyom, amíg a tökéletes négyzetet nem sikerül kivitelezni.

A Vonalkázás egyben a Ceruza méter statisztika munkám alapja is. az a tény, hogy 8 hónap alatt csupán kétszer kellett kihegyeznem a ceruzámat elgondolkodtatott, hogy vajon egy ceruza hány méterre lehet elég. Innen következett, hogy megmérjem egy ceruzabél rajzolási hosszát.

2019.11.17-ig 1060 darab lapon, összesen 3710 darab négyzetet vonalkáztam.

Kiállítás dokumentáció:
A rajzkészség gyakorlása – Műtő – 2019
(10. évforduló alkalmából az addigi összes rajzot kiállítottam)
panorámakép: Jeneses Ádám