Press "Enter" to skip to content

Op. 69440801830 bytes

méret – változó
/Dokumentáció: Diplomédia, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay teremben kiállítva,
3db 2×3 m-es vetítés/
technika – 3 csatornás videóinstalláció
készült – 2015-2016

Diplomamunkám alapja egy gyermekkori emlékem feldolgozása. 10 éves koromban jártam Párizsban. Nagypapámtól nagyon sokat hallottam a városról és az Eiffel toronyról. Édesapámtól kevés fotóm maradt, de egy közülök a torony lépcsőjét ábrázolja.

Életem első tekercs filmjét Párizsban fotóztam el. A legtöbb képet az Eiffel toronyról készítettem. Amikor hazaértünk, izgatottan vártam a fotókat, de sajnos mind fényt kapott, mert rossz volt a fényképezőgépem. A földhöz vágtam és megtapostam – mivel, már így is hibás volt, megjavíttatni nem volt érdemes – a kis műanyag kompakt fényképezőgépet. Ez volt tehát az első meghatározó találkozásom a fotózással.

A diplomamű 3 csatornás videóinstalláció.

A párizsi emlék az alapja. 2015-ben több mint 820000 szabadon felhasználható Eiffeles fotót töltöttem le a Flickr oldalról. Ebből állítottam össze egy animációt, úgy, hogy sorrendbe helyeztem a talált képek egy részét.

A következő videón, a válogatás folyamata látható, ahogyan a temérdek képáradatból kiválasztom az emlékjeleneteimhez megfelelőt. Minden egyes kép valaki emléke, minden képhez egyedi történet párosul, de ez a befogadhatatlan mennyiség egy történetté, az én történetemmé áll össze.

A harmadik videóban, a szemem látható, ahogy válogatás közben a monitort nézem. Ez a figyelem gépies figyelem, látom a képeket, a másodperc töredéke alatt döntök és megyek tovább. A mechanikusság által egy emlékek által átszőtt meditatív állapotba kerülök. az installáció részét képezi a hangom, melyben emlékeimet mesélem el.