Press "Enter" to skip to content

Ha nem csinálok semmit, nem állítanak ki – Nincs új a Nap alatt – május 1.

méret: 205 x 108 cm
technika: luminogram
évszám: 2019

2019 elején felkérést kaptam, hogy vegyek rész a Csongrádi Művésztelepen, melynek témája a méretarány volt. Nem volt semmi ötletem, kiüresedtem, nem csináltam semmi projektet (kivéve a Vonalkázást és az azóta befejeződött Képkimérést). Frusztrált voltam mivel, az elmúlt 10 évemben nem volt olyan, hogy csak úgy legyek és még az is nyomasztott, hogy előző évben nyertem egy kiállítási lehetőséget a PINCÉ-be melynek megnyitó időpontja, a művésztelep utáni hónapban volt.

Elkezdtem azon gondolkozni, hogy ha nem csinálok semmit akkor nem tudnak majd kiállítani. Amit tudtam, hogy a művésztelepen van nagyméretű (1m x 10 m-es) fotópapír és ezt mindenképpen jó lenne valamire használni, mert nem sok lehetőségem lesz ekkora anyagra dolgozni. Végül az jutott eszembe, hogy akkor tényleg nem csinálok semmit, csak kifekszek a napra a fotópapírra mozdulatlanul 1 órán keresztül. A munka ünnepén, tehát május 1-én, amikor mindenki ünnepli a munkát, a munkaszüneti nappal, akkor én dolgozni fogok. A semmittevésem lesz látható, de a mozdulatlanság és a közben való gondolkodás is munka.

Édesapám mondta nekem mindig, hogy “Nincs új a Nap alatt”. Itt ez kétértelmű, mivel tényleg a Nap alatt feküdtem, illetve már vizuálisan csináltak hasonlót (elég triviális hogy ha van egy nagy fotópapírunk, akkor ráfeküdjünk).

A fotó különlegessége, hogy hívót nem használtam, így a fekete-fehér nyersanyag, lilás, szürkés árnyalatú maradt.

Külön köszönet:
Donka Gergelynek, Fodor Dániel Jánosnak, Kovács Gyulának, Novák Dánielnek, Szécsényi-Nagy Lorándnak, Sztanó Zsuzsannának, Varga Dánielnek

dokumentáció: Gyuricza Mátyás