Press "Enter" to skip to content

Forrósodó közeg

technika – vegyes technika
készült – 2018

koncepció –
A 2018-as FFS újtagos kiállításon (We don’t play guitars – K.A.S. Galéria – 2018) ezt a művet állítottam ki. A megnyitó előtt egy nappal, az egyik vezetőségi tag kérte, hogy a szöveget írjam át, mert szerinte, szubjektív információkra támaszkodom. Ezért az első mondatot hozzáírtam a műleírásomhoz. Ez nem volt elég, ezért kérte, hogy írjam oda, hogy “szerintem”. Ezt jelenleg is banálisnak tartom, illetve úgy kezdte a mondatát, hogy “nem cenzúrázni akarnak, de…” így minden mondat elé odaírtam, hogy “szerintem”, “véleményem szerint”, “emlékeim szerint”, ez már megfelelő volt a vezetőségi tagnak.

leírás –
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az alábbi műtárgy, csak és kizárólag az általam hallott pesti pletykából épült fel, a valóságot csak annyiban érinti, amennyiben gondoljuk.

műleírás –
Véleményem szerint idén sikeresen jelentkeztem a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába. Az emlékeim szerint a szóbeli fordulóra portfólió helyett ezt a műtárgyat vittem bemutatásra.

A meglátásom szerint a 2017-es év során 65 tag szüntette meg FFS tagságát azzal, hogy nem írta alá a Magyar Fotóművészek Szövetsége pártolói tagságát. Tudomásom szerint eddig is alájuk tartoztak, de most vetődött fel először, hogy jogilag is tisztázni kellene, amivel egy erősebb függési viszonyba került a stúdió azaz szerintem.

Úgy gondolom, a tömeges kilépés nem kapott nyilvánosságot, mint azt az ügy relevanciája indokolta volna. Véleményem szerint erre az eseményre reflektálva készítettem ezt a műtárgyat.

A meglátásom szerint a fotókidolgozás folyamatát vettem alapul, vagyis az eljárásban szereplő négy komponenst – négy FFS tagsághoz köthető attribútumnak feleltettem meg.

Eszerint, szerintem, előhívás = felvételi, víz = tagság, fixír = döntés. A negyedik fázis úgy gondolom a mosás = purgatórium. Véleményem szerint a tagok döntöttek, hogy tagok maradnak vagy kilépnek a stúdióból.

Meglátásom szerint amennyiben egy alkotó úgy döntött, hogy tag marad, akkor a nevével ellátott fotópapírt egy képkeretbe helyeztem, így látható marad a közeg számára a purgatóriumból felemelkedik. Meglátásom szerint, ha egy tag a kilépést választotta, akkor a papírt egy üvegedénybe helyeztem, az üveget pedig egy főzőlapra tettem. A meglátásom szerint folyamatosan forraltam a mosóvizet, ezáltal reflektálva a forrósodó közegre.

Az emlékeim szerint a műtárgy bemutatása során az FFS zsűri jelezte felém a kritika jogosságát és ígéretet tettek egy közlemény kiadására. Az emlékeim szerint ezt a közleményt a mai napig várom.

2018 július 17-én nyílt a Labor Galériában a Project833 pop-up kiállítása ’18 tavaszi Fotóworkshop címen. Az egyik látogató a főzőlapot felkapcsolta a maximumra, így túl gyorsan kezdett el melegedni, ezáltal megpattant az üveg és kifolyt a folyadék.