Press "Enter" to skip to content

Art Marketing

technika – vegyes technika
készült – 2017-2019

A plakát alapja, hogy ledokumentáltam a 2017-es Art Market Budapest összes kiállított alkotását. 2064 darab mű volt látható. A vásár nem egy kiállítás, csak az eladásról, külsőségekről szól, a műtárgyak elveszítik aurájukat, láthatatlanná válnak. Egy gyűjtő, vásárló sem látja az összes művet, csak az általa preferált galériák anyagát nézi meg, és onnan választ vagy ajánlanak neki alkotásokat. Szinte lehetetlen is végignézni és befogadni az összes tárgyat, mindazonáltal minden művész a nézőre akar hatni, közölni szeretne valamit.

Eredetileg egy memória kártyajátékot terveztem készíteni, mellyel az egyneműsítésre a befogadhatatlanságra reflektáltam volna úgy, hogy közben meg kell jegyezzük a műveket, a játék során. Jelenleg a megvalósítására nincs lehetőségem, így a mostani első változat egy tabló, az összes műről, ami által a láthatatlanságot és homogenitást emeltem ki.

2018-ban ezt a plakátot kiállítottam az Art Market Budapesten és egy táblát az Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója standján. A táblát kifejezetten “piaci” stílusban írtam meg, reflektálva a vásárra. a következő volt felírva:

ART MARKETING
PLAKÁT
ELADÓ

Befolyt összeg:
40% FFS tulajdona
10% előállítás
10% atal kurátor támogatása
10% atal képzőművész támogatása
10% művészetre költöm
10% nem művészetre költöm
10% az idei Art Marketen elköltöm

AKCÓ
CSAK
5000 Ft

Így a vásárló pontosan tudta, hogy mi mennyibe kerül, illetve hogy mire fogom elkölteni a befolyt összeget. Egy kérésem volt azokhoz, akik installálták a standot, hogy ne kerüljön a táblám elé semmi, hogy olvasható legyen. Valószínűsítem, hogy a tábla tartalmával nem feltétlenül értettek egyet, így egy acélszéket találtam előtte a megnyitón. A Johannesburgi Művészeti Galéria a megnyitóra nem érkezett meg, így egy hatalmas üres stand maradt üresen. Kapva kaptam az alkalmon átvittem oda a plakátomat és a táblámat és ott kezdtem el árusítani a Johannesburg art Gallery képviseletében. Ami érdekes volt, hogy a szervezők úgy adták elő, mintha ők kértek volna fel engem, hogy rakjam oda a munkámat, és amikor erre rákérdeztem, akkor mondták, hogy elképzelhető, hogy következő nap kirakhatom máshova, mert megérkeztek az eredetileg kiállításra szánt művek. Következő nap végül nem helyezhettem ki a táblámat és a plakátomat, ezért mozgó standot csináltam, ami annyiból állt, hogy a facebookon létrehoztam egy eseményt, ahol leírtam, hogy keressenek engem, mert tőlem lehet venni a plakátból. Illetve nem maradt már galériám, ezért a 40%-ot felosztottam és 10% borra, 10% pogácsára, 10% marketingre és 10% mozgó stand bérlésére költöm.

Összesen 4 darabot adtam el a vásár alatt és 6 darabot utána. Így a befolyt összegből vettem egy műtárgyat 3900 Ft-ért (akkor még csak 2000 Ft-ot szánhattam erre, de mivel a johannesburgi galéria képviseletét nem találtam meg, ezért az ő jutalékukat is hozzá adtam). 5 darab 10%-át költhettem pogácsára, ezért a Képsor című kiállításomnál vettem 2500 Ft értékben pogácsát, amiből Mécs Miklós készített pogácsakrémlevest. Eddig 8 atal kurátornak és 8 fiatal képzőművésznek adtam 500 Ft-ot, de természetesen folyatom, az adományozást, amíg az összeg fedezi.