Press "Enter" to skip to content

A kép nem elérhető

méret – 10 db változó méret
készült – 2018-2019
technika – digitális print

Jelenleg magyarországon a Hungart Vizuális művészek Közös Jogkezelő társasága Egyesület foglalkozik a 70 éven belüli alkotások, illetve a 70 éven belül elhunyt alkotók jogvédelmével. Az 1720 című munkám – befotóztam a Magyar Nemzeti Galéria teljes kiállított műtárgyállományát és egy egyetemen szerettem volna kiállítani – részben a Hungart jogdíj kérelme miatt nem valósult meg. Képzőművészként értetlenül állok az előtt, hogy nem kereskedelmi célú felhasználás után is kér, kérhet jogdíjat a Hungart (jelen esetben a műért sem pénzt nem kapok, illetve a kiállítás után eladhatatlanná válik a mű, mivel sérülnek a fotók az instllálás miatt), ezzel akadályozva a munkafolyamatomat. Véleményem szerint legvégső esetben tiltással élhetne, ha a művek negatív kontextusban jelennének meg, azonban egy új munka létrehozásánál, illetve annak bemutatásánál nem kérhetne jogdíjat.

Ebből a gondolatból kiindulva készítettem a kép nem elérhető című munkámat. a világ 40 nagyobb múzeumi gyűjteményének internetes archívumából kiválogattam azokat a képeket, ahol jogdíj és egyéb okok miatt a kép nem elérhető. Ezt általában egy piktogramm vagy szöveg jelzi, én pedig ezeket a jeleket tekintem jelenleg műtárgyaknak, mivel ezt láthatja mindenki, aki rákeres. az alkotásokat ugyanabban a méretben printeltettem ki, ahogy a műtágylerásban találtam, illetve a minőségüken sem javítottam.

Az alábbi múzeumok gyűjteményét használtam fel:
Albertina – Bécs, Asia Society and Museum – New York, MOCA – The Museum of Contemporary Art – Los Angeles, Moderna Museet – Stockholm, MOMA Machynlleth – Machynlleth, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía – Madrid, Museu Coleção Berardo – Liszabon, Reykjavik Art Museum – Rejkjavik, The National Gallery – London, Vatican Museum – Vatikán